Antifouling aanbrengen | Verschillende soorten & toepassingen
Wat is Antifouling? Antifouling aanbrengen kan met verschillende soorten. Het is een speciale verf waarin o.a. biociden, koper, nikkel, magnesium, chloorrubber en andere aangroeiwerende middelen zitten. Deze middelen zorgen er samen voor dat er geen aangroei ontstaat. Er zijn verschillende soorten antifouling namelijk harde, zachte en antifouling op teflon basis. Antifouling werkt een aantal jaar voordat het moet worden vernieuwd dus er komt ook een steeds dikkere verflaag overheen. Na een aantal jaren moet deze verflaag worden verwijderd.
Een boot die langer dan 3 weken per seizoen aaneengesloten in het water blijft liggen heeft een bescherming nodig. De gelcoat ( de kleurlaag van het polyester) is op moleculair niveau niet dampdicht. Dat wil zeggen dat watermoleculen door de “poreuze” gelcoatlaag heen kunnen dringen en in het laminaat komen.
Als er in het laminaat, door bijvoorbeeld een snel bouwproces, oplosmiddelen zijn opgesloten gaat het watermolecuul met dit oplosmiddel een verbinding aan waardoor een groter molecuul ontstaat die niet meer door de “poreuze” gelcoat terug naar buiten kan. De gelcoat werkt dan als een soort membraam. Er ontstaat een blaas die de gelcoat naar buiten, en uiteindelijk stuk, drukt. Dit is het begin van het de-laminatie proces van polyester (Osmose).
Om dit te voorkomen bestaan er twee varianten van het antifoulingsysteem
1e Variant:
Rubber Primer (primocon):
Deze anti-corrosieve een-component chloorrubber primer is een hoogst (60%) waterdicht product ontwikkeld voor ondergedompelde oppervlakken. Het is een ideale isolator voor oude, onbekende aangroeiwerende producten vóór de toepassing van nieuwe antifouling. Het zorgt voor een high-build en creëert een echt "barrière-effect" tussen het water en het behandelde oppervlak.
Deze is dus niet 100% waterdicht en word meer gebruikt bij het overschilderen van ouwe antifouling lagen, maar deze methode kan ook gebruikt worden voor een nieuw antifoulingsysteem daar waar voorheen geen antifouling gebruikt is bij boten die vaak getrailerd worden.
2e Variant:
Epoxy Primer:
is een 2-componenten high-build behandeling die polyester een gedegen bescherming biedt tegen osmose. Deze primer is sneldrogend, gemakkelijk te verwerken en biedt een goede hechtlaag voor alle antifoulings. Het bestaat voor 80% uit vaste stof en is oplosmiddelvrij. Er kunnen dus geen schadelijke oplosmiddelen in de romp trekken die alsnog blaasjes veroorzaken. Dit middel garandeert een volledige afsluiting van het polyester.
Antifouling kan niet rechtstreeks op het polyester aangebracht worden. Hier zal een van deze varianten voor gebruikt moeten worden. Het onderwaterschip wordt geheel geschuurd en ontvet. De waterlijn wordt afgeplakt waarna een laag hechtprimer aangebracht kan worden. Hierop kan de antifouling aangebracht worden. Bij een nieuw systeem (één component) wordt er 1 of 2 lagen primer en 2 lagen antifouling aangebracht. Bij dit systeem bestaat het onderhoud, bij normaal gebruik, uit 1 maal per seizoen het onderwaterschip afspuiten en schoonmaken en een nieuwe laag antifouling aanbrengen.
Bij het osmose preventiesysteem is het belangrijk dat de gelcoat of polyester romp dampdicht wordt gecoat. Dit wordt bewerkstelligd door 300Mu (micrometer) epoxyprimer aan te brengen, dit zijn ongeveer 3 a 4 lagen primer en af te werken met 2 lagen antifouling. Het onderhoud blijft, bij normaal gebruik, 1 maal per seizoen schoonmaken en een nieuwe laag antifouling aanbrengen.